De gemeente Amsterdam wil een bordeel opzetten dat wordt gerund door prostituees. Zo'n 50 sekswerkers kunnen mogelijk in juli al pooiervrij aan de slag op de Wallen.

Welzijnsorganisatie HVO Querido moet de prostituees gaan helpen met de exploitatie van het bordeel en begint een onderzoek naar de haalbaarheid van dit plan. Er moet bijvoorbeeld nog een marktpartij gevonden worden die de aangewezen panden wil kopen. In Utrecht, waar het zandpad in 2013 gesloten werd, werkt de gemeente aan de realisatie van een nieuwe prostitutiezone. De gemeente Utrecht is er echter in de afgelopen twee jaar niet in geslaagd om een geschikte investeerder te vinden.

Gaat dit de gemeente Amsterdam wel lukken? En stel dat het niet lukt, gaat de gemeente dan zelf exploiteren? En is dat wenselijk? We praten erover met Marjan Wijers, juriste bij de vereniging Vrouw en Recht. Ze staat de prostituees in Utrecht bij in het vinden van een oplossing in de impasse die daar is ontstaan. En we bespreken het met Metje Blaak, oud-prostituee en tegenwoordig ombudsvrouw voor prostituees.