De provincie Gelderland legt de geitenhouderij aan banden. Nieuwe geitenhouderijen zijn niet welkom en uitbreiding van bestaande geitenhouderijen is komend jaar niet toegestaan. Hiertoe heeft de provincie Gelderland gisteren besloten, na zorgen over de gezondheidsrisico’s van de bevolking.

De stop volgt op het besluit van de provincie Noord-Brabant, waar de geitenhouders sinds 7 juli niet meer mogen uitbreiden.

EenVandaag spreekt met Jos Tolboom, voorzitter van LTO melkgeitenhouderij in Hoogland die begrip heeft voor de stop. De provincie is bezorgd dat Brabantse geitenhouder de grens met Gelderland gaan oversteken om hun bedrijf daar verder te ontwikkelen. En dat is niet wenselijk. Gelderland heeft al 115.923 geiten, in heel Nederland zijn het er 346.000.

Ook spreken we met gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: ‘'Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat mensen rondom geitenhouderijen een grotere kans op longontsteking hebben. We willen geen enkel risico nemen, totdat duidelijk is wat de oorzaak is.”