Vanaf volgende week kunt u onder andere kiezen voor deze kandidaat. Wilt u meestemmen en bent u nog geen lid? Meld u dan nu aan bij het EenVandaag Opiniepanel en u krijgt volgende week de enquête Politicus van het Jaar 2011 in uw mailbox.

In 1990 begint de dan 36-jarige Geert Wilders zijn politieke carrière als beleidsmedewerker bij de VVD. Hij was hier onder andere speechschrijver voor de Tweede Kamerfractie. In 1997 gaat Wilders voor de VVD de gemeenteraad van Utrecht in. Een jaar later stapt de politicus over op de Haagse politiek en neemt een Tweede Kamerzetel voor de VVD in.

Maar in 2004 schrijft samen met mede-VVD’er Gert-Jan Oplaat een manifest op persoonlijke titel omdat zij willen dat de VVD en rechtsere koers gaat varen. Daarnaast weigert Wilders in te stemmen met de rest van de fractie over de vraag of Turkije lid mag worden van de Europese Unie. Wilders krijgt een ultimatum van de fractie: zijn mening matigen of zijn Kamerlidmaatschap opgeven. Wilders besluit als eenmansfractie verder te gaan onder de naam Groep Wilders.

Later dat jaar wordt Groep Wilders de Partij voor de Vrijheid. Met deze partij haalt Wilders negen zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. De PVV krijgt vooral in delen van Limburg, waar Wilders vandaag komt, veel stemmen.

De partij doet in 2010 mee aan de gemeenteraadverkiezingen in de steden Den Haag en Almere. In Den Haag wordt de PVV de tweede en in Almere de eerste partij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen later dat jaar wordt de PVV na de VVD en de PvdA met 24 zetels de derde partij van Nederland. Er komt een minderheidskabinet bestaande uit de VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV.

In het jaar 2010 werd Geert Wilders door het EenVandaag Opiniepanel tot Politicus van het Jaar verkozen.

Lees hier de column van Geert Wilders.

Bekijk ook de reportage 'Op campagne met Wilders' die EenVandaag eerder maakte.