Het Openbaar Ministerie (OM) gaat geen strafrechtelijk onderzoek doen naar de vader van koningin Máxima.

Tegen Jorge Zorreguieta was aangifte gedaan van misdrijven tegen de menselijkheid en verdwijningen in Argentinië tussen 1976 en 1983. Dat heeft het landelijk parket van het OM vanmiddag bekendgemaakt.

Protest

Advocaat Liesbeth Zegveld legt zich niet neer bij dat besluit. Ze stapt naar het gerechtshof om in een speciale beklagprocedure alsnog te vragen om vervolging van de vader van koningin Máxima, liet ze na de uitspraak weten. Het besluit van het OM 'riekt naar klassenjustitie'. 'Kijk naar de vervolging in Nederland van Rwandese verdachten van misdrijven in hun land', aldus Zegveld.

Tegen Zorreguieta is al in 2011 aangifte gedaan, maar ook toen zag het OM geen reden voor een onderzoek. Zegveld deed in januari een aanvullende aangifte en vroeg justitie om een nieuwe beslissing. Zegveld deed de aangifte namens nabestaanden van de in 1977 verdwenen Samuel Leonardo Slutzky. Ze beschuldigden Zorreguieta van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden personen.

Verdwijningen

Zorreguieta was tijdens het bewind van president Jorge Videla in Argentinië onderminister van Landbouw. Tijdens dat regime werden tegenstanders uit de weg geruimd door ze te laten verdwijnen en ze tijdens vluchten vanuit vliegtuigen in zee te gooien. Zorreguieta heeft altijd beweerd niet te hebben geweten van de verdwijningen.

Argentinië

Het OM zegt dat het uitgangspunt is dat opsporing en vervolging van internationale misdrijven in eerste instantie moeten plaatsvinden in het land waar de misdrijven zijn gepleegd. Volgens het OM is Argentinië 'bereid en in staat om strafbare feiten in relatie tot het Videla-regime op te sporen en te vervolgen'. Justitie wijst er op dat er al verschillende onderzoeken in Argentinië lopen. Bovendien zouden de juridische mogelijkheden voor opsporing en vervolging in Nederland 'zeer beperkt' zijn.

Reportage

EenVandaag maakte in januari een reportage over de aangifte tegen Zorreguieta. Bekijk deze rechtsboven op deze pagina terug.

Nieuwe aangiftes tegen Zorreguieta