De stad Antwerpen zet vandaag het leger in om de politie te ondersteunen in het beveiligen van de stad. Gisteren werd bekend dat de Belgische politie het beoogde doelwit was van de terreuraanslag die de opgepakte jihadisten beraamden. 

De schrik zit er goed in en legt de staat van de Belgische politie extra onder vergrootglas.

Agenten in België hebben extra instructies gekregen. Ze mogen hun wapens mee naar huis nemen. Ook mogen ze na hun dienst niet meer in uniform naar huis in verband met herkenbaarheid. De stressvolle situatie legt bovendien nog eens bloot dat de Belgische politie het materiaal niet in orde heeft, zegt de politievakbond. 

Twee teruggekeerde jihadisten kwamen donderdagavond om tijdens een grote anti-terreuractie in België. Nog eens vijftien anderen werden gearresteerd tijdens invallen die ook op dat moment plaatsvonden. Behalve arrestaties, trof de politie ook oorlogswapens en politie-uniformen aan. De terroristen wilden vermomd als agent aanslagen plegen in politiebureaus en op straat. Het terreurniveau in België is verhoogd naar 3 op schaal van 4.

In EenVandaag de vraag: Zijn de zuiderburen voorbereid op deze terreurdreiging? Met onder meer de voorzitter van de Belgische nationale politievakbond NSPV, Gert Cockx.

update
clock 17-01-2015 12:14

VRT: 'Jihadist Verviers is Nederlander'

Een van de twee vermoedelijke jihadisten die donderdag tijdens een antiterreuroperatie in het Belgische Verviers werden gedood, kwam uit Nederland. De andere moslimextremist was uit de regio Brussel afkomstig.

Dat meldde de Vlaamse publieke omroep VRT.

update
clock 17-01-2015 12:41

OM Nederland en NCTV: geen Nederlandse jihadist gedood in Verviers

De Nederlandse autoriteiten ontkennen dat het om een Nederlander gaat. Een woordvoerder van de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten de geruchten te kennen maar dat justitie en NCTV geen informatie bekend is dat het om een Nederlander gaat.