Er komt zeker geen Elfstedentocht dit jaar als de huidige vorst aanhoudt. Dat zegt het Fries waterschap ‘Wetterskip Fryslan’ in een telefoongesprek dat ik vanochtend met ze had. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar er is volgens de woordvoerder zeker drie dagen forse dooi nodig en daarna weer vorst voordat er kans is op de ‘Tocht der Tochten’. Tot die tijd draaien de gemalen in de provincie gewoon door.

Zo lang de circa duizend gemalen in Friesland draaien, groeit het ijs op veel plaatsen in de provincie niet of nauwelijks aan. Het Wetterskip stelt dat de gemalen op dit moment wel moeten blijven draaien om het overtollige water af te voeren. ”Anders krijgen we hier natte voeten”. Bovendien stelt de woordvoerder dat dit alles in goed overleg met de Friese ijsverenigingen gebeurt.

Volgens de Friesche IJsbond is het ijs nu van veel te slechte kwaliteit om de gemalen er voor te laten stoppen. “Het is papijs, je zakt er zo doorheen”. Volgens de woordvoerder van de IJsbond is de grote laag sneeuw die er in de provincie gevallen is aan het ijs vastgevroren waardoor er een soort ‘Brosreepeffect’ ontstaat en je er zo doorheen zakt. Er is volgens hen ook een dooiaanval nodig om de sneeuw te laten verdwijnen waarna een nieuwe vorstperiode een betere ijsvloer moet creeëren.

De voorzitter van Vereniging de Friesche Elfsteden, Wiebe Wieling, weet echter niets van een overleg. Aan de telefoon klinkt hij verbaasd als hij hoort van het besluit van het Wetterskip. Hij stelt dat als het Wetterskip inderdaad blijft malen er zeker geen Elfstedentocht komt.

En daarmee lijken we voor het eerst te moeten hopen op een paar dagen flinke dooi willen we dit jaar nog een Elfstedentocht kunnen rijden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.