Even een 'ballonetje doen'. Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld. En het blijft al lang niet meer bij een ingeburgerd begrip. Uit recent onderzoek is gebleken dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen de afgelopen jaren lachgas zijn gaan gebruiken. 

Lachgas is goedkoop, werkt snel en is bovendien overal verkrijgbaar. Met slagroomspuiten worden de capsules leeggespoten in een ballon. Vervolgens kun je het gas inhaleren via de ballon. Dit zorgt voor een snelle high waarbij je je licht in hoofd voelt. 

Populair op stad en platteland

Acht procent van de scholieren tussen de twaalf en zestien jaar heeft wel eens met het verdovende gas geëxperimenteerd. Van de jongeren die het afgelopen jaar lachgas gebruikte, doet tussen de tien (bevolking 15 jaar en ouder) en twintig procent (uitgaanders) dit minstens één keer per maand. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Niet verboden

Lachgas valt officieel niet onder de Geneesmiddelenwet maar onder de Warenwet. Het is dus niet strafbaar en ligt overal in de schappen. Wanneer je zoekt op ‘lachgas’ in de zoekmachines of via social media krijg je direct tal van aanbieders van gascapsules.  

Leon Riemers is lachgas ondernemer. Volgens hem is lachgas inmiddels geen trend meer die zo overwaait: “Lachgas is een blijvertje. Het is net zo gewoon als biertje, alleen is alcohol veel schadelijker.”

De slagroompatronen worden goed verkocht en er wordt flink aan verdiend. Riemers: “Lachgas is inmiddels goed voor een substantieel deel van de omzet in horeca. De consument wil het."

Risico’s

Over de risico's voor gebruikers bestaat veel onduidelijkheid. Het RIVM deed onderzoek en vond geen langdurige schadelijke effecten. Maar toch heb je kans op misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid bij het gebruik. Ook zijn er heftige verhalen van gebruikers die verlammingsverschijnselen kregen of zelfs in coma raakten.  

”Een enkele keer lachgas gebruiken is niet echt een probleem, dan heeft het geen schadelijke effecten,” zegt Martin van de Berg. Hij is toxicoloog aan de Universiteit van Utrecht. Ook Van de Berg zegt dat er nog veel onduidelijk is over de gevolgen voor de hersenen op lange termijn.

”Lachgas kan zenuwbanen aantasten bij veelvuldig gebruik. We weten te weinig wat dat met hersenen doet, als je vaak grote hoeveelheden inneemt. Dit kan nadelige effecten hebben, bijvoorbeeld zou het effect kunnen hebben op je leerprestaties. Daar moet je rekening mee houden, maar het is onvoldoende uitgezocht."

Een derde van de jongeren denk dat lachgas onschuldig is

Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, onder 1851 jongeren tussen de 16 en 34 jaar, blijkt dat een kwart van de jongeren (25%) wel eens lachgas heeft gebruikt. Vaak inhaleerde ze meer dan 1 ballon per keer (60%) en een grote groep (41%) was jonger dan 18 jaar toen ze voor het eerst lachgas gebruikten. 

Een derde (32%) van alle ondervraagde jongeren denkt dat het inhaleren van lachgas onschuldig is. Ze denken dat het af en toe inhaleren van een ballon met lachgas geen kwaad kan, maar geven ook aan niet echt op de hoogte te zijn van de gevolgen.