De gaskraan in Groningen gaat iets verder dicht in de hoop de aardbevingen ook te minderen. Dat meldt RTL op basis van gelekte informatie van de ministerraad afgelopen vrijdag.

Toch vindt de Groningse bevolking, die zwaar te lijden heeft onder de aardbevingen, dat minister Kamp van Economische Zaken meer moet doen dan de gaskraan iets minder ver open te zetten.

Spanning

Groningen wacht de besluitvorming rond de gaswinning in spanning af, want de angst voor nieuwe, maar vooral zwaardere, aardbevingen groeit. Behalve over de gaswinning besluit minister Kamp ook over de schadeafhandeling en de mogelijke gevolgen voor de stad Groningen. Door het grotendeels afsluiten van gasputten bij Loppersum lijken de aardbevingen zich te verplaatsen richting de stad.

Wachten in beschadigde huizen 

Ondertussen wachten duizenden Groningers op reparatie van schade aan hun woning. Er zijn 250 complexe schadegevallen. Dat zijn panden die door meerdere bevingen zijn getroffen en waar maar geen oplossing voor komt.

Wat gaat Kamp daarmee doen? Komt er een oplossing voor de inwoners van Groningen?

In EenVandaag een gesprek met geoloog Manuel Sintubin van de Universiteit Leuven. Ook spreken we met William Moorlag, PvdA-gedeputeerde in Groningen en met Annemarie Haan. Zij is gedupeerd door de aardbevingen in de provincie

update
clock 16-12-2014 13:13

Provincie Groningen dreigt met rechter om gaswinning

De provincie Groningen dreigt naar de Raad van State te stappen als de gaskraan niet voldoende wordt dichtgedraaid. Minister Henk Kamp van Economische Zaken maakt vermoedelijk morgen bekend of en in hoeverre de gaswinning in Groningen nog verder wordt teruggeschroefd.

Als dat niet voldoende is om de veiligheid van de Groningers te garanderen, wil de provincie bij de hoogste bestuursrechter afdwingen dat de gaskraan nog verder dichtgaat. Dat zegt een woordvoerster van de provincie vandaag.

De provincie heeft na het voorlopige gasbesluit, dat in januari bekend werd gemaakt, een zienswijze ingediend bij Kamp omdat er onvoldoende rekening zou zijn gehouden met de veiligheid van de inwoners van het gebied. Als er in het definitieve besluit nog steeds te weinig oog is voor de Groningers, stapt de provincie naar de rechter.

EenVandaag spreekt met D66 gedeputeerde Bote Wilpstra, hij zegt dat ze naar de Raad van State stappen als de veiligheid voor de provincie Groningen niet wordt gewaardborgd. Daarnaast wordt Dick Kleijer gevolgd in de voorbereidingen op een fakkeloptocht morgen tegen het beleid van minister Kamp.