Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft vandaag een gesprek met MH17-expert professor Maat. Het gesprek vindt plaats op initiatief van Van der Steur, zo liet het ministerie gisteravond weten.

De patholoog-anatoom wil excuses van de minister, omdat Van der Steur hem uit het MH-17 onderzoeksteam heeft gezet. Van der Steur vond het namelijk "ongepast en smakeloos” dat Maat een lezing gaf, met foto’s over zijn identificatie-onderzoek naar de slachtoffers van de MH-17 ramp. Later bleek dat professor Maat niets fout had gedaan. Een rapport dat de professor in zijn gelijk stelde, werd door minister Van der Steur geheim gehouden. 

Pas na lang aandringen van Kamerleden gaf Van der Steur dat rapport vrij, maar hij liet alle conclusies die Maat in het gelijk stelden, zwart lakken. Maat wil nu eerherstel en excuses van de minister. Ook Kamerleden willen dat Van der Steur excuses aanbiedt over de hele gang van zaken.  

Vandaag vindt er een gesprek plaats tussen de minister en professor Maat, op een geheime locatie ergens buiten Den Haag. De vraag is: zal Van der Steur excuus aanbieden of niet?

Kijk hier het interview terug met professor Maat:

Het eerste jaar van Van der Steur was er één vol problemen