De strijd om de Syrische stad Kobani gaat door. Vannacht waren er opnieuw Amerikaanse bombardementen op stellingen van IS. De VS proberen Turkije over te halen zich in de strijd te mengen. Wat gaat het land doen?

Tot nu toe stelt Turkije zich terughoudend op. Turkije zegt niet te willen dat IS Kobani inneemt, maar wil ook niet betrokken raken bij het conflict. De VS heeft oud-generaal John Allen naar Turkije gestuurd om de Turken over te halen. Ook NAVO-baas Jens Stoltenberg is in het land.

Koerden

De boosheid onder de Koerden over het uitblijven van hulp neemt ondertussen toe. Deze week werd er door heel Europa gedemonstreerd. In Turkije vielen bij protesten zeker 19 doden en meer dan 100 gewonden. Vanmiddag gaan de Koerden in Den Haag de straat op.

Wat is de positie van Turkije in de strijd tegen IS? En zal het tot een deal komen tussen de VS en Turkije over deelname aan de strijd tegen de terreurorganisatie?

EenVandaag spreekt hierover met Lily Sprangers, directeur van het Turkije-Instituut en met Sadet Karabulut, Kamerlid voor de SP en dochter van een Turks-Koerdische gastarbeider.

Verslaggever Harm van Atteveld was gister in het Koerdisch Centrum in Arnhem en sprak over de situatie in Syrië. Luister het fragment hieronder terug.

Bekijk hieronder een eerdere uitzending over de strijd om Kobani.

Kobani