Heiligendamm wordt Veiligendamm. Het Duitse dorpje aan de Oostzee is dit weekend namelijk het decor van de jaarlijke G8-top. De bijeenkomst van leiders van de zeven rijkste landen en Rusland staat garant voor een toestroom van met name demonstrerende anti-globalisten. Om die reden worden veiligheids- maatregelen aangescherpt: Het dorpje wordt hermetisch afgesloten, onder andere door een twaalf kilometer lang hek en 16.000 agenten. In EénVandaag een verslag van de belegerde badplaats.

Protest

De protestfilmpjes worden massaal ge-upload op YouTube. Zoals deze, die oproept deel te nemen aan een protestfestival dat onder luid bass-geluid zal plaatsvinden op het strand van Heiligendamm.

Thema's

Eén van de woordvoerders van premier Blair laat vast doorschemeren dat de twee voornaamste thema's van G8 2007 Afrika en het klimaat zullen zijn.

Merkel

Angela Merkel laat nog een keer doorschemeren waaruit de ziel van het Duitse G8-voorzitterschap bestaat: "Daartoe behoren de steunuitkering voor wereldwijde bloei, de sociale organisatie en de lang nawerkende Afrika-politiek," aldus Merkel op haar website.

Handboek

Bedenk goed, wat je in Heiligendamm doet..