Een groep Nederlandse activisten mocht donderdagavond Duitsland niet in. De activisten, die wilden demonstreren bij de G20-top die dit weekend in Hamburg is, zijn urenlang vastgehouden aan de grens. 

Het gaat om een groep van ongeveer dertig activisten die bij Oldenzaal de grens wilden oversteken. Daar werden ze stil gezet door Duitse douaniers en agenten. Ook een EenVandaag-team dat met de activisten meereist mocht in eerste instantie niet door.

Alle activisten moesten hun paspoort inleveren, net als de journalisten van EenVandaag. De bus waarin gereisd werd is van onder tot boven doorzocht. De politie zocht voornamelijk naar wapens, drugs en andere verboden zaken. Er is niets gevonden.

De demonstranten mogen definitief Duitsland niet meer in. Het gaat voornamelijk om leden van de Internationale Socialisten en ROOD, de jongerenafdeling van de SP.

G20-top

In Hamburg is dit weekend de G20-top, waarbij de leiders van 19 grote landen en de EU bijeen komen. Er wordt gesproken over grensoverstijgende kwesties, zoals de wereldhandel, klimaatverandering en de strijd tegen terreur. 

Rondom de top worden veel demonstraties verwacht. Duizenden demonstranten zijn naar Hamburg gekomen. Zij willen de top frustreren en zijn van plan om toegangswegen te blokkeren. 

?Er zijn ongeveer vijftien- tot twintigduizend agenten op de been om de orde te bewaken. Dat is de grootste politie-inzet voor een evenement in Duitsland sinds jaren. Het gebied rond het congrescentrum waar de wereldleiders samenkomen is volledig afgesloten.