In het regeerakkoord staat dat Nederland op termijn wordt ingedeeld in vijf landsdelen met elk een eigen budget. Dat betekent dat verschillende provincies zullen fuseren. Er is al een concreet plan om Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samen te voegen.Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat een meerderheid van de inwoners van deze drie provincies tegen die samenvoeging is. Maar met welke provincies willen ze dan dat hun provincie wordt samengevoegd? En hoe zit dat in de rest van Nederland? Welke provincies zijn populair, en welke blijven alleen achter?

Als de inwoners wordt gevraagd met welke provincie ze het liefst zien dat hun provincie wordt samengevoegd blijkt dat Friesland, Utrecht en Flevoland het minst geliefd zijn als partner. Nergens willen de inwoners het liefst dat hun provincie samengevoegd wordt met een van deze drie provincies.

Door de Friezen zelf wordt Groningen (37 procent) het meest genoemd om mee samengevoegd te worden. Echter, Groningers zien het liefst dat hun provincie wordt samengevoegd met Drenthe (77 procent). Andersom is Groningen ook de meest ideale fusiepartner voor Drenten (57 procent).

In het oosten kiezen Overijssel en Gelderland duidelijk voor elkaar. Als ze moeten kiezen, wil 52 procent van de Overijsselaren het liefst samengevoegd worden met Gelderland. En andersom wil 48 procent van de Gelderlanders het liefst met Overijssel. Jammer voor Utrechters, want onder hen is Gelderland ook het populairst als fusiepartner, en niet Noord-Holland of Flevoland.

Flevolanders zijn het meest verdeeld over met welke provincie ze het liefst worden samengevoegd. Uiteindelijk wint Noord-Holland met 18 procent. Noord-Hollanders daarentegen willen het liefst met Zuid-Holland samengevoegd worden (27 procent). Het verdeelde Zuid-Holland vindt het prima om met Noord-Holland te gaan (29 procent), maar ook met Zeeland (29 procent).

Brabanders en Limburgers willen het liefst met elkaar. Onder Brabanders is Limburg de meest populaire fusiepartner (42 procent). Andersom is dit ook het geval. Zeeuwen wil eigenlijk ook het liefst met Brabant (58 procent).

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 29.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 6 t/m 14 februari 2013.

Iedereen kon één andere provincie noemen. Dit betekent dat er soms geen grote meerderheden zijn, omdat mensen verdeeld zijn of veel mensen het nog niet weten.