Al 15 jaar doen ze zaken in China: de Friese ondernemers Wytse Oosterbaan en Johan Kikstra. Ze exporteren landbouwmachines naar het land waar nu het coronavirus is uitgebroken. "Je denkt meteen: wat betekent dit voor ons."

"Maar we zijn ook bezorgd om de gezondheid van onze Chinese collega's", vertelt Kikstra, directeur van APH Group uit Heerenveen. De Chinese overheid heeft de vakantie vanwege de uitbraak van het virus verlengd. Ook de werknemers van het Friese bedrijf zitten dus thuis.

Impact

"Ons kantoor is gesloten vanwege het Chinese nieuwjaar, alleen kunnen onze managers ook vanuit huis prima aan de slag", vertelt mede-oprichter van het bedrijf Wytse Oosterbaan.

Op het moment merken ze nog niets van de gevolgen van het virus. Morgen vertrekt een groot transport naar China. "Maar als de epidemie uitbreidt, dan kan China daar economische klappen van ondervinden", zegt zijn compagnon.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Succes met landbouwmachines

Ze doen al ruim 15 jaar zaken in China in landbouwmachines. Die zijn geliefd en de handel erin gaat voorspoedig. De handel in de grote machines voor de landbouw is belangrijke handel voor Nederland. In 2018 werd voor bijna een miljard verkocht aan China.

De Friezen houden de ontwikkelingen rond het virus nauw in de gaten. "Dat heeft vaak impact in onze business", zegt Oosterbaan. "Op het moment dat we niet meer kunnen transporteren omdat vrachtwagens niet mogen transporteren, krijgen wij de machines niet op de plek waar ze moeten zijn", zegt Kikstra.

Lees ook

Lessen van SARS

Toch hebben de Friezen vertrouwen in de aanpak van de Chinese overheid, die volgens hen lessen heeft geleerd na de uitbraak van het SARS-virus eind 2002.

"De Chinese overheid gaat dit grondig aanpakken. Ze hebben ook de middelen en instrumenten om te handhaven", zegt Oosterbaan. "Dat ze razendsnel een noodhospitaal bouwen geeft aan dat er daadkracht is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.