Bioloog en tv-presentator Freek Vonk heeft vanmiddag de Eurekaprijs 2012 gewonnen. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de persoon die als beste de wetenschap toegankelijk maakt voor het grote publiek.

Hiermee treedt Vonk in de voetsporen van mede-bioloog Midas Dekkers, die de prijs in 2003 won. Hij ontving de Eurekaprijs uit handen van prinses Laurentien.

Vonk is een graag geziene gast op tv en heeft ook zijn eigen kinderprogramma op Nederland 3: Freek op Safari. Dat hij geen gevaar schuwt blijkt wel uit dat hij onlangs door een haai werd gebeten, aangevuld met de opmerking dat hij ook in de toekomst nog tussen de haaien wil zwemmen. Vonk wordt niet voor niets de Nederlandse Steve Irwin genoemd.

EenVandaag sprak met een euforische winnaar en feliciteerde hem met zijn prijs.

Zaterdag 29 september zond EenVandaag een reportage uit over witte haaien aan de Australische kust die mensen aanvallen. Vonk pleitte ervoor om de haaien op een diervriendelijke manier bij de kust weg te halen in plaats van pro-actief op hen te jagen. Hieronder kunt u deze reportage terugkijken.