Zuid-Frankrijk is in de ban van de horrorclown: mensen die zich verkleden als clown jagen 's nachts mensen de stuipen in het lijf door ze vanuit het donker aan te vallen. Het begon als een grap, maar sloeg om in geweld. In Montpellier werd iemand mishandeld met een ijzeren staaf. 

Ook werden auto's vernield. De afgelopen weken zijn op meerdere plekken clowns opgedoken die kortstondig een ware terreur uitoefenen. 

Angstpsychose

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al opgeroepen tot kalmte. In een aantal dorpen zijn clowns opgepakt met wapens. Inmiddels duiken in Frankrijk ook al mensen op die jacht maken op horrorclowns.  Op 27 plaatsen in Frankrijk 'kun je niet meer komen'.

Wat is er precies aan de hand? Hoogleraar Damiaan Denys verklaart waarom clowns eng -kunnen- overkomen.  Daarnaast Frankrijk-correspondent Kleis Jager.

Het zou het allemaal begonnen zijn met een Italiaans duo dat mensen de stuipen op het lijf jaagt. Op het YouTube-kanaal zijn een aantal filmpjes te zien. Dat zou de inspiratiebron zijn van de gearresteerde clowns die net wat verder gingen.

(Foto: screenshot Stephen King's 'It')