Enkele tientallen franchisenemers willen dat het Openbaar Ministerie hun moederbedrijf strafrechtelijk gaat vervolgen. Zij doen aangifte tegen in totaal zeven franchiseketens, waaronder Bakker Bart en modeketen Shoeby, wegens oplichting. 

De ondernemers beschuldigen de franchisegevers er van hen willens en wetens met valse prognoses te hebben misleid, en daardoor in grote financiële problemen te hebben gebracht. Dat meldt EenVandaag, dat de aangiftes heeft ingezien. 

Met de aangifte krijgt de strijd tussen franchisenemers en –gevers een vervolg. Al langer lijkt het aantal conflicten tussen franchisers en hun moederbedrijf toe te nemen. Het Vakcentrum, de brancheorganisatie van zelfstandig ondernemers in de retail, publiceerde eerder dit jaar een onderzoek op basis van honderden klachten van franchisers over misleiding, oneerlijke afspraken en machtsmisbruik.

Het Vakcentrum drong om die reden  bij minister Kamp van Economische Zaken aan op wetgeving, om de kwetsbare positie van franchisers te versterken.

Aangifte

Enkele tientallen franchisenemers doen nu, gesteund door hun advocaat Nienke Slump en de Fraudehelpdesk, aangifte van oplichting tegen zeven franchisegevers. Het gaat daarbij om Bakker Bart, Biretco (oa. Profile Fietsspecialist), Otto Simon (Top1Toys), Shoeby, StreetOne, stomerijketen Cristal Cleaning en discountwinkel Op=Op Voordeelshop.

Het Functioneel Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich met fraude bezighoudt, bevestigt de aangiftes te hebben ontvangen en geeft aan te bekijken of er een strafrechtelijk onderzoek wordt geopend. 

Verdienmodel

De franchisenemers claimen dat zij door hun moederbedrijf massaal verkeerd zijn voorgelicht. Omzetprognoses zouden veel te rooskleurig zijn, terwijl de kosten juist te laag werden ingeschat. Daardoor kwamen de franchisers al gauw in de schulden. Een deel van de franchisers werd vervolgens voor een laag bedrag ‘uitgekocht’, waarna een nieuwe ondernemer de zaak weer voor een hoger bedrag overnam.

Volgens de franchisers zit er een vooropgezet plan achter deze handelwijze. Ook minister Kamp van Economische Zaken schreef onlangs in een brief aan de Tweede Kamer dat hij signalen ontvangt dat het falen van een franchisenemer onderdeel lijkt te zijn van het verdienmodel van franchisegevers. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.