In alle haast verdwijnen vier namen vlak vóór 4 mei van een oorlogsmonument. Uniek is dat niet. Al in 1946 gebeurde het eerder, op de dag van de onthulling.

De namen kloppen en toch zijn ze fout. In Leidschendam-Voorburg deed de plaatselijke historische vereniging een opmerkelijke ontdekking. Tweeënzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog blijken vier namen op het tien jaar oude herdenkingsmonument te horen bij drie SS' ers en een zwarthandelaar. In allerijl worden ze verwijderd.

In 1946 schrapten steenbewerkers ook al een naam in Amsterdam. Op de dag van de onthulling beitelden zij de naam weg van Jacob de Bruyne. Die kwam om als lid van de binnenlandse strijdkrachten in een vuurgevecht met Duitsers. Het gebeurde in de warrige dagen na de capitulatie, op 7 mei 1945. Toch verdween zijn naam van het moment bij het Vondelpark, want het verhaal ging dat hij sympathiseerde met de Duitsers. 

Had hij berouw en ging hij daarom bij de binnenlandse strijdkrachten? Was hij echt fout? Beeldonderzoeker René Kok van het NIOD ging op zoek naar de waarheid achter de witregel op het monument waar hij als kind maar al te vaak was langs gefietst.