Met de komst van de Grand Prix denken sommige inwoners van Zandvoort gouden bergen te gaan verdienen. Waarmee? Het verhuren van hun woningen: gasten moeten immers slapen. "Maar je kunt zeker niet stoppen met werken", zegt verhuurder Vincent Heidinga.

Zijn tuinhuis in Zandvoort kost 250 euro per nacht, en Vincent Heidinga verhuurt het permanent. Met de Grand Prix verhuurt hij vermoedelijk ook zijn woonhuis erbij, dat doet hij wel vaker. "Dan ga ik lekker even de drukte uit." Sinds bekend werd dat de Formule 1 race op 3 mei 2020 plaatsvindt, zijn er steeds meer aanvragen voor overnachtingen. "Ik heb gekeken hoe de prijzen stegen bij de F1 in Francorchamps", legt Heidinga uit. "Daar vroegen ze ongeveer vier keer zoveel, het tuinhuis wordt dan 1000 euro per nacht."

Onderkomen voor keizerin Sissi

Zandvoort begon ooit als badplaats voor de rijken. Vanwege een vaste verbinding met Amsterdam kwamen zij er kuren. Keizerin Sissi van Oostenrijk verbleef er in 1884/1885.

Zandvoort deed het slecht als vissersdorp maar het toerisme werd steeds belangrijker. Toen ook de gewone man ging recreëren begonnen Zandvoorters hun huizen te verhuren. Aanvankelijk als leuke bijverdienste, inmiddels is het een serieuze bedrijfstak. De verhuurcultuur hoort net zoveel bij Zandvoort als de zee.

Geen zimmer frei

Vincent Heidinga verhuisde van Drenthe naar Zandvoort en ging meteen verhuren. "Het tuinhuis was voorheen aanleunwoning, wij hebben het omgeturnd naar vakantiewoning." Inmiddels is hij ook adviseur bij een bedrijf dat in opdracht van particulieren verhuurt. "De verwachtingen zijn soms erg hooggespannen: wie twee bedden verhuurt in zijn woning en daar normaal 100 euro voor vraagt, kan nu misschien 400 euro vragen. Maar je kunt zeker niet stoppen met werken. Er zal vast een oliesjeik 20.000 euro betalen, maar dat blijft een uitzondering."

Veel boekingen gaan online, toch zie je nog steeds 'zimmer frei'-bordjes. Dat komt omdat vooral oudere Duitsers nog gewoon in de auto stappen en dan wel zien. "Een mooie gewoonte, maar dat gaat bij de GP niet lukken!"

Het verhuren van huizen en kamers zit de Zandvoorters in het bloed