Informateur Tjeenk Willink blijft hopen op een meerderheidscoalitie, maar de mogelijkheden raken uitgeput. Welke opties zijn nu nog mogelijk?

Coalitie VVD-CDA-D66-CU

Een combinatie met de ChristenUnie. Deze variant heeft een krappe meerderheid in de Tweede Kamer (76 zetels) en in de Eerste Kamer. Informateur Tjeenk Willink zegt deze variant wel te hebben onderzocht, maar het heeft (nog) niet geleid tot diepgaande gesprekken cq onderhandelingen. De grote vraag is of Pechtold deze samenwerking ziet zitten. Meermalen liet hij weten niet met de ChristenUnie te willen samenwerken en een verkennend gesprek brak hij snel af wegens onoverbrugbare problemen. Ook Segers zelf heeft gezegd dat hij deelname aan deze combinatie niet zinvol acht. 

Coalitie VVD-CDA-D66 met PvdA

Deze variant stuit op bezwaren bij de PvdA. De partij liet ook vandaag weer weten niet aan zet te zijn en wil, na het grote verlies bij de laatste verkiezingen, niet in een kabinet stappen.

Daarmee valt deze combinatie af.

Coalitie VVD-CDA-D66 met SP

Ook deze combinatie lijkt onhaalbaar, omdat de SP niet wil samenwerken met de VVD. Dat standpunt huldigt Roemer sinds de verkiezingen en hij is niet van plan dit standpunt te herzien.  Roemer wil het liefst een coalitie SP-PvdA-GroenLinks-D66 onder leiding van Buma van het CDA, maar daar ziet Buma niets in. Hij liet weten dat deze combinatie bij hem thuis inmiddels ‘Buma met de zeven dwergen’ wordt genoemd.

Coalitie VVD-CDA-D66-PVV

Met deze variant is er een ruime meerderheid, maar de partijen van het ‘motorblok’ hebben voor de verkiezingen al aangegeven niet te willen samenwerken met Wilders zolang hij zijn ‘minder-minder-uitspraak’ niet terugneemt.  Bij eerdere gesprekken bij zowel informateur  Schippers als informateur Tjeenk Willink hebben de partijen dit standpunt herhaald

Coalitie VVD-CDA-D66

Een minderheidskabinet van alleen het ‘motorblok’.

De minst geliefde optie. Ook Tjeenk Willink zegt nog steeds te streven naar een meerderheidscoalitie. De nadelen van deze variant is dat er voor alle kabinetsplannen meerderheden in beide kamer moet worden gezocht.

Extra-parlementaire coalitie

Een vorm van een minderheidskabinet. Het verschil is dat in deze variant de politieke fracties van de deelnemende partijen geen instemming hoeven te geven aan het uiteindelijke regeerakkoord. Bij een ‘gewoon’ minderheidskabinet is dit wel het geval.

Deze variant is officieel slechts één keer voorgekomen in Nederland.

Nieuwe verkiezingen

De optie om nieuwe verkiezingen uit te schrijven wordt steeds vaker genoemd. Het zou een unicum zijn. Bijna geen enkele partijleider zit hier op te wachten; de kans om de huidige positie te verliezen is te groot. Bij de VVD staat in dat geval ook de positie van de minister-president op het spel. De enige partijleider die nieuwe verkiezingen verwelkomt is Geert Wilders; hij speelt geen rol in de formatie en kan, als oppositieleider, winst boeken bij verkiezingen. Ook Klaver zou zijn winst kunnen uitbouwen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.