Na een gesprek van drie uur gooide Alexander Pechtold gisteravond de deur dicht. Wat hem betreft is er geen coalitie met de ChristenUnie mogelijk en had onderhandelen met deze partij geen zin. Rutte’s voorstel om alsnog met vier partijen om tafel te zitten had wat Pechtold betreft ook geen zin. Daarmee is de formatie in een impasse beland.

Segers verbijsterd

Gert-Jan Segers bleef verbijsterd achter. Wat een verkennend gesprek zou zijn tussen hem en Alexander Pechtold leek in zijn ogen meer op een keiharde onderhandeling waarbij al inhoudelijke garanties en concessies moesten worden gedaan. Pechtold had het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie meegenomen naar het gesprek en bevroeg Segers op verschillende thema’s. Segers miste de constructieve houding van D66. “Ik kreeg het gevoel dat er alleen een begin van een onderhandeling mogelijk was als ik het D66-verkiezingsprogramma zou ondertekenen”, aldus een teleurgestelde Gert-Jan Segers. Samenwerking met D66 is wat Segers betreft nu uitgesloten.

Door Pechtold’s weigering om door te praten met de ChristenUnie is de formatie muurvast komen te zitten. Er blijven weinig opties meer over. Wat nu? 

Woede bij VVD en CDA

Pechtold’s weigering leidde tot woede bij VVD en CDA. Om de gemoederen weer te bedaren dronk Rutte met Alexander Pechtold in strandtent Werelds in Scheveningen een kop koffie. Of dit het vertrouwen in het zogenoemde motorblok van VVD-CDA en D66 heeft doen terugkeren is de vraag.

Impasse

Aan informateur Schippers de ingewikkelde taak een nieuwe combinatie te onderzoeken. In een kort briefje heeft ze de fractievoorzitters verzocht vrijdag aanstaande beschikbaar te zijn voor eventuele gesprekken. De Tweede Kamer wil snel een debat over de ontstane situatie, dat zal dinsdag aanstaande plaatsvinden, mits informateur Schippers uiterlijk maandag een verslag uitbrengt over de tweede mislukte poging.

Of andere partijen aanschuiven is nog maar de vraag. De SP wil niet met de VVD, VVD en CDA willen niet met PVV, D66 niet met CU, Pvda past nog even en GroenLinks wil dat er dan eerst wordt ‘bewogen’ op het migratie-dossier, het punt waar de eerste formatiepoging op stukliep. En tenslotte is de sfeer tussen VVD, CDA en D66 nu ook niet erg goed te noemen na de laatste actie van Pechtold.

De meest reële opties die nu nog over zijn:

  • een minderheidskabinet van VVD-CDA en D66
  • VVD-CDA-D66 met PvdA
  • nieuwe poging VVD-CDA-D66 en  GroenLinks

Download