Het personeel van V&D oordeelt keihard over de manier waarop ze worden behandeld door de directie van de warenhuisketen. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV waar EenVandaag vanavond aandacht aan besteedt.

Uit de enquête onder medewerkers, ook niet FNV-leden, blijkt dat voor 73,9% van de ondervraagden een loonoffer niet bespreekbaar is. Ook komt uit de enquête dat veel werknemers het vertrouwen in het bestuur hebben verloren. In de uitzending van EenVandaag reageren werknemers, V&D-topman John van der Ent en FNV vakbondsbestuurder Niels Suijker op de uitslagen van het onderzoek.

De uitkomst van de enquête staat haaks op een eerdere uitspraak van bestuursvoorzitter John van der Ent dat het overgrote deel van het personeel een loonoffer wil brengen. V&D-verkoper Wiep Wiersma zegt vanavond in EenVandaag een loonoffer ‘ronduit asociaal’ te vinden: „We hebben al genoeg loon ingeleverd de afgelopen jaren.”

Gedwongen ontslag

Begin dit jaar kondigde V&D kostenreducties aan om het bedrijf winstgevend te krijgen. Het loonoffer is daarvan een onderdeel; om 10 miljoen te besparen zou het personeel 5,8% tot 10% van het salaris moeten inleveren. Het kort geding dat de vakbonden hierover aanspanden werd door hen gewonnen. Met het hoger beroep van 27 mei voor de deur heeft V&D-topman John van der Ent al aangekondigd dat als de bonden blijven weigeren mee te gaan in het loonoffer er gedwongen ontslagen zullen vallen.

Wantrouwen

De eenzijdig opgelegde salarisverlaging en de manier van communiceren heeft bij veel V&D-werknemers geleid tot wantrouwen. Uit de enquete blijkt dat 89,1% geen vertrouwen heeft dat de directie het beste voor heeft met het personeel. Volgens de medewerkers wordt er te weinig rekening gehouden met hun belangen. 

Joke van Dijk werkt al jaren bij V&D: „Ik denk dat de ontslagen er sowieso wel zullen komen, ook als we wel loon inleveren. Het voelt alsof er een mes op mijn keel wordt gezet.” Het loonoffer ligt extra gevoelig omdat het personeel na het accepteren van een loonsverlaging bij ontslag ook minder WW krijgt.

Bestuursvoorzitter John van der Ent laat als reactie op het onderzoek weten in gesprek te willen blijven met de vakbond. Hij houdt wel vast aan het standpunt dat er iets moet gebeuren: „Ik kies voor werkgelegenheid en niet zoals de FNV voor ontslagen."

In EenVandaag reageren vanavond personeel, FNV en topman van V&D John van der Ent op de uitslagen van het onderzoek.