De FNV sleept samen met een gastarbeider uit Bangladesh de wereldvoetbalbond FIFA voor de rechter. Ze willen dat de voetbalbond een einde maakt aan de slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van stadions en bijbehorende infrastructuur voor het WK voetbal in 2022 in Qatar. 

De vakbond geeft de FIFA drie weken de tijd om te reageren op de dagvaarding. Als de FIFA de FNV niet tegemoetkomt binnen die termijn, wordt de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank in Zürich, waar de FIFA is gevestigd.

Volgens de FNV en arbeider Nadim Shariful Alam werken duizenden straatarme arbeiders uit landen als Bangladesh, India en Nepal zich soms letterlijk dood om het wereldkampioenschap voetbal te laten slagen.

'Moderne slaven'

‘Deze arbeiders zijn, net zoals Nadim, met mooie verhalen naar Qatar gelokt en werken nu als moderne slaven voor de puissant rijke Qatari’, aldus algemeen secretaris Ruud Baars van de FNV. Ze werken onder het zogenaamde kafala-systeem. Dit houdt in dat ongeschoolde gastarbeiders een sponsor hebben die verantwoordelijk is voor een visum en de rechtenstatus van deze groep. Meestal neemt de werkgever deze taak op zich. 

Baars: 'Dit systeem zorgt voor een extreem scheve machtsverhouding tussen de werkgever en de arbeider. De arbeiders hebben niets te vertellen. Niets over waar ze werken, hoelang ze werken en ze worden zwaar onderbetaald, als ze al betaald krijgen. En blijkbaar is het geen enkel probleem om deze mensen in een bloedhitte van rond de 50 graden Celsius te laten werken in de zomer.’

Volgens de FNV en eerder ook Amnesty International, belooft de FIFA al jaren om de schending van de mensenrechten van arbeiders in Qatar aan te pakken, maar tot nu toe is geen enkele verbetering te zien.

In EenVandaag spreken we met Ruud Baars van de FNV. Hij heeft Qatar in 2014 bezocht en heeft de misstanden zelf vastgesteld. Ook spreken we Arabist Leo Kwarten.

In Radio EenVandaag spreken we met sportmarketeer Frans van den Wall Bake. Hij vindt dat er andere criteria dan geld belangrijk moeten zijn om een WK in een land te organiseren.

Kijk hier naar een eerdere reportage over dit onderwerp: