Publicist Wim Dankbaar moet Maaike Vaatstra, de moeder van de vermoorde Marianne, een schadevergoeding van maar liefst 500.000 euro betalen. Dat oordeelt de Haarlemse rechtbank. Dankbaar is tot de dwangsom veroordeeld omdat hij teksten over de moeder niet van internet verwijderd heeft, en uitspraken niet heeft gerectificeerd, zoals de rechter dat had opgelegd.

Dankbaar kwam in 2014 met 'Het Verboden Dagboek' van Maaike Vaatstra, een boek over de moord op Marianne. In het boek schrijft hij dat het Openbaar Ministerie met vervalst bewijs de verkeerde dader heeft gepakt. De schrijver is ervan overtuigd dat een asielzoeker de moord pleegde, en niet Jasper S. die sinds 2012 vastzit voor de moord en heeft bekend.

De klusjesman

Slepende moordzaken met vermoedens over daders en flinke dwangsommen, het doet denken aan de meest controversiële moordzaak van Nederland: de Deventer moordzaak uit 1999. Opiniepeiler Maurice de Hond was ervan overtuigd dat het Openbaar Ministerie de verkeerde man had gepakt voor de moord op de rijke weduwe Jacqueline Wittenberg. Volgens hem had niet haar boekhouder Ernest Louwes de moord gepleegd, maar haar klusjesman: Michaël de Jong.

Michaël de Jong sleepte De Hond voor de rechter en eiste een schadevergoeding van 250.000 euro. Omdat De Hond niet met het geld over de brug kwam liet De Jong beslag leggen op zijn huis. Uiteindelijk heeft De Hond middels een kort geding voorkomen dat het dwangbevel werd uitgevoerd.

Geen geoliede machine

Maurice de Hond begon zich in 2006 bezig te houden met de zaak omdat er volgens hem veel fouten waren gemaakt, met name door het OM. “Ik kon niet geloven dat zoiets mogelijk was.” Volgens De Hond denken veel mensen onterecht dat ons rechtssysteem werkt als een geoliede machine. “Als je vanaf de buitenkant naar iets kijkt kan je je niet voorstellen dat er zo veel fout gaat.”
 
Het probleem zit hem volgens De Hond erin dat ‘het systeem’ niet genoeg open is over gemaakte fouten. “Ze kunnen het niet hebben om eigen zwakheid te tonen.” En zo zal er dus ook niets verbeteren, vreest de opiniepeiler.

Een halfjaar geleden kwam er nieuw ontlastend bewijs voor Ernest Louwes. "Ik ben er er zeker van dat de zaak uiteindelijk bij de hoge raad wordt herzien," aldus De Hond.

In EenVandaag een gesprek met Maurice de Hond over de Deventer moordzaak, de dwangsom en de dader.