'Doe 's effe normaal man', 'u bent knettergek'. Het zouden uitingen zijn van een glijdende schaal in taalgebruik in de Kamer. Stond de Kamer in de jaren '90 nog op de achterste benen als minister van Verkeer en Waterstaat May Weggen een collega 'het bos in' wenste, of als SP-fractievoorzitter Marijnissen de Kamervoorzitter vroeg of hij "effe dimmen" wilde, tegenwoordig halen we hierover onze schouders op.

Wordt het taalgebruik steeds grover? Jan Marijnissen gleed in ruim 10 jaar af van een verbolgen 'Effe dimmen" naar een neerbuigend 'flapdrol" aan het adres van toenmalig minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, D66'er Pechtold wist vrij onlangs z'n SGP-collega's te beledigen met de term 'Poldertaliban'. En dan natuurlijk de uitspraken van Geert Wilders aan het adres van verschillende Kamerleden, inclusief de premier.

Maar was het vroeger allemaal beter? Waarschijnlijk, getuige de spaarzame voorbeelden. Maar toch ging het nog wel 's flink mis.

Zo klom Pieter Jelles Troelstra in 1916 schuimbekkend op zijn bankje en brulde "Eruit! Eruit!" tegen het liberale Kamerlid Nierstrasz na diens voorstel de vergoedingsregeling van de Tweede Kamer aan het passen. De door zwakke zenuwen geplaagde socialistische leider moest door andere Kamerleden terug in zijn bankje worden geduwd, anders was hij de liberaal naar de strot gevlogen.

In de jaren dertig werd er zelfs een boete uitgedeeld toen de katholieke volksvertegenwoordiger Henricus Ruyter het NSB-Kamerlid Rost van Tonningen uitmaakte voor 'landverrader'. Zijn profetische woorden kosten hem 25 gulden.

Na 1945 vond Boer Koekoek een dankbaar referentiepunt in de Tweede Wereldoorlog, met als dieptepunt de beschuldiging dat mede-Kamerleden tijdens de oorlog Britse piloten zouden hebben verraden. Om Koekoek's ongefundeerde beschuldigingen een halt toe te roepen nam de Kamer een motie aan die hem verbood deze uitspraken te herhalen.

Nee, dan Korea. Daar hebben ze absoluut niet met een glijdende schaal te maken, want een beetje knokpartij is daar al decennia lang schering en inslag. Da's normaal daar:

P.s. heeft u nog andere voorbeelden uit de Nederlandse Politiek waarbij in het debat Kamerleden worden beledigd dan zie ik dat graag terug in de comments.