Het Filmfestival brengt dit jaar een ode aan de Nederlandse familiefilm. Dit blijkt uit de keuze van Nono, Het Zigzagkind als openingsfilm en de feestelijke premières van Mees Kees en The Battle.

Het genre familiefilm is al jaren van constant hoge kwaliteit. Veel films zijn (inter)nationaal met prijzen onderscheiden, zoals Kauwboy , Patatje Oorlog, Achtste groepers huilen niet en Dolfje Weerwolfje.

Waarom scoren wij nu zo goed met dit genre van eigen bodem? Zijn alle artistieke jeugdfilms ook perse kas-successen? Wanneer is een film geschikt voor kinderen en wanneer voor de hele familie?

In EenVandaag een interview met Burny Bos van het productiehuis BosBros, bekend van films als Abeltje, Minoes, Dolfje Weerwolfje en Brammetje Baas. Ook de openingsfilm Nono, het Zigzagkind is van BosBros. Wat is voor hem een internationaal geslaagde familiefilm?

En een gesprek met Sannette Naye, directeur Cinekid en dé kenner in Nederland van de jeugdfilm: Hoe heeft de familiefilm uit de jaren 50 zich ontwikkeld? En hoe bepaalt

de manier waarop je naar kinderen kijkt, het soort film wat je maakt.

Lees ook