Het geduld van automobilisten wordt flink op de proef gesteld de afgelopen weken. Files van recordlengtes staan op de Nederlandse wegen en de avondspits lijkt ook steeds vroeger op de dag te beginnen. Wat is hier aan te doen? 

De files oplossen, dat lukt nooit. Het is eenvoudigweg compleet onmogelijk. Althans, dat stelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Wel is het volgens hem mogelijk om files aan te pakken en te verminderen.

Om de lengte van rijen auto’s op de snelwegen korter te maken, moeten wegwerkzaamheden beter op elkaar afgestemd worden. Ook moet niet elk gehucht in Nederland een op- en afrit hebben, want dit leidt tot onnodige extra vertraging op de snelweg. Ook zouden de verkeersdeelnemers toch echt hun rijgedrag moeten verbeteren.

Tertoolen vindt ten slotte dat rekeningrijden tussen 17.00 en 19.00 uur een strikte voorwaarde is voor het verminderen van de files. Uit onderzoek blijkt immers dat minstens 33 procent van de deelnemers aan de avondspits niet van of naar het werk rijden. Zij gaan de weg op om boodschappen te doen, familie te bezoeken of naar sport- en hobbyclubs te rijden. Als die mensen moeten betalen mijden ze zeer waarschijnlijk de tijden van de spits, en pak je de files daadwerkelijk aan, aldus Tertoolen.

In EenVandaag rijden we mee met de verkeerspsycholoog om op zoek te gaan naar knelpunten en oplossingen.

Lees ook