Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal bij de KNVB, vindt dat wereldvoetbalbond FIFA het wereldkampioenschap voetbal van 2022 niet in Qatar moet organiseren, als blijkt dat bij de toewijzing corruptie in het spel is geweest. Dat zegt Van Oostveen vanavond in EenVandaag. 'De FIFA kan niks anders doen dan het WK teruggeven nu.' 

Het hoeft volgens Van Oostveen niet lang te duren tot er een beslissing komt: "We moeten op korte termijn beslissen. Zo'n onderzoek hoeft echt geen 6 maanden te duren." Het FIFA-congres van 11 juni as. zal volgens Van Oostveen grotendeels in het teken staan van het zoeken naar een alternatief plan, al staat het niet op de officiële agenda.

"We gaan met Europese collega's overleggen om een signaal af te geven," aldus Van Oostveen. "De kleine landen moeten nu de handen ineen slaan." 

Volgens Van Oostveen zal de toewijzing van het WK in 2022 waarschijnlijk opnieuw ter stemming komen. De meest waarschijnlijke organisatoren zijn volgens Van Oostveen Australië of de Verenigde Staten. Daarmee zou het toernooi voorbij gaan aan Groot-Brittannië, dat voorheen gezien werd als grootste kanshebber.

Ook andere voetbalbestuurders roepen op tot het toewijzen van het WK aan een ander land. Maar is dat juridisch wel mogelijk? En wordt dat geen financieel fiasco? Daarover juriste Marjan Olfers en sportmarketing-deskundige Marcel Beerthuizen.