De bouw van een enorm nieuw winkelcentrum in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn dreigt op een fiasco uit te lopen. Meer dan tweederde van de winkelketens heeft geen interesse zich te vestigen op Nederlands grootste Vinex-locatie. 

Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau Q&A, dat in het bezit is van actualiteitenprogramma EenVandaag. Het onderzoek bevestigt eerdere waarschuwingen van retailkenners dat er in Leidsche Rijn voor de leegstand gebouwd dreigt te worden. Volgens vastgoedbedrijf Corio stevent Leidsche Rijn af op een ‘retailramp die zijn gelijke niet kent’.

De gemeente Utrecht omschrijft Leidsche Rijn Centrum nog steeds als het ‘gezellige tweede stadshart van Utrecht’. Maar inmiddels is het een hoofdpijndossier voor alle betrokken partijen. Waar jaren geleden in de nieuwbouwwijk was gerekend op meer dan 100.000 inwoners zijn dat er nu nog slechts 70.000. Door de economische crisis kampt de retail met grote problemen. Diverse winkelketens zijn de afgelopen tijd ‘omgevallen’ of vechten tegen een faillissement.

Animo

Uit onderzoek van Q&A Research in opdracht van vastgoedfonds Corio, dat het nieuwe centrum gaat exploiteren, blijkt dat de animo onder winkelketens om zich in Leidsche Rijn te vestigen bedroevend laag is. Van de 32 ondervraagde (grote) formules, overwegen er in het beste geval 10 zich in het centrum te vestigen. Als het centrum (substantieel) kleiner wordt, loopt dat op naar 19. Winkelketens noemen als belangrijke reden om niet naar Leidsche Rijn te komen de aanwezigheid van diverse andere centra in de directe omgeving die ook al met veel leegstand kampen. 

,,Binnen niet al te lange tijd vanaf nu heb je tien minuten verder het beste winkelgebied van Nederland liggen, waarom zou je dan in Leidsche Rijn gaan shoppen?" 

,,Creëer schaarste. Je kunt beter 4 retailers in de wacht hebben zitten, dan dat je moet leuren met 15 posities in een centrum waar niemand wil zitten."

,,Wij gaan niet, omdat alternatieven voor het winkelgebied binnen een straal van enkele kilometers liggen. Dan word je je eigen concurrent." 

Retailramp

Leidsche Rijn Centrum had al eerder te kampen met tegenvallers. Zo viel het plan voor de vestiging van een groot warenhuis als belangrijke publiekstrekker in duigen, omdat V&D zich terug trok. Daarnaast trok de gemeente zelf de stekker uit het plan voor een groot theater. Het rapport is een steun in de rug voor retailkenners die al langer waarschuwen dat het nieuwe centrum in Leidsche Rijn veel te groot wordt.

Aanvankelijk bevatte het plan 48.000 m2 aan winkeloppervlakte. Dat is al verkleind naar 38.000 m2. De gemeente Utrecht buigt zich momenteel over een voorstel van projectontwikkelaar ASR Vastgoed om het project nog verder te verkleinen met 6.000 m2. Maar ook in die omvang stevent het nieuwe centrum volgens exploitant Corio af op een ‘retailramp die zijn gelijke niet kent’.

In een brief aan de gemeenteraad pleit het vastgoedbedrijf voor een omvang van maximaal 18.000 m2. ,,Het plan is te grootschalig, gedateerd en maatschappelijk onverantwoord", aldus Corio in de brief. "Aanpassing van de plannen is noodzakelijk om een catastrofe af te wenden."