Volgens de Australische wielrenner Adam Hansen word je ouder wanneer je grote rondes rijdt. Op dit moment rijdt de wielrenner mee in de Vuelta, zijn 19e grote ronde op rij.

Al zes jaar lang rijdt hij ieder jaar de Giro d’ Italia, de Tour de France en de Vuelta. Toen een journalist hem vroeg hoe hij dat doet, gaf hij een opvallend antwoord: “Ik heb ooit gelezen dat je vijf jaar langer leeft als je grote rondes uitrijdt.”

Gezond is het wel

Carlijn Kamphuis onderzocht twee jaar geleden of Nederlanders langer leven, omdat we zo veel fietsen: “Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 70 minuten per week fietsen. Dat zorgt ervoor dat ze gemiddeld een half jaar langer leven dan wanneer ze niet fietsen.” Maar er zit volgens haar wel een grens aan: “Je kunt tot 300 minuten per week fietsen omrekenen in langer leven, maar als je daarboven zit zorgt het er niet voor dat je 3 of 4 jaar langer leeft.”

De bondscoach van de Nederlandse wegwielrenners, Thorwald Veneberg denkt dat wielrennen Hansen kan helpen langer gezond te blijven: “Wat klopt is dat je extreem fit moet zijn om grote rondes te rijden. Als hij dit na zijn carrière volhoudt, zou het kunnen dat je daardoor langer leeft. ”

Conclusie

Helaas kunnen we Adam Hansen niet beloven dat hij door het fietsen vijf jaar ouder wordt, maar de kans is er ondanks dat wel. Zijn stelling ‘Je leeft vijf jaar langer als je grote rondes uitrijdt’ moeten wij toch bestempelen als fictie.