Het is eindelijk zover. Na weken gespeculeer lijkt Neymar echt onderweg naar Parijs om daar te gaan voetballen voor Paris Saint-Germain. Het prijskaartje: 222 miljoen euro. Een bedrag dat Paris Saint-Germain zo terugverdient, volgens sportmarketeer Bob van Oosthout: "De shirtverkoop van Cristiano Ronaldo leverde in zijn eerste jaar bij Real Madrid honderd miljoen euro op. Neymar is in Zuid-Amerika en Azië nog populairder. Dit kan weleens een hele lucratieve deal zijn voor Paris Saint-Germain."

Bij grote transfers als deze steekt elke keer weer het verhaal de kop op dat de vele uitgegeven miljoenen binnen no time worden terugverdiend door shirtverkoop. Klopt dat? Martijn Rosdorff checkt het!

Rekensom

Frank van der Wall Bake, expert sport en sponsoring, gelooft niet dat de shirtverkoop alleen lucratief genoeg is om het hele bedrag terug te verdienen: "Je moet niet vergeten dat de meeste winst gemaakt wordt door de kledingfabrikant. Gemiddeld levert zo'n shirtje 80 euro op. De club houdt daar 20 euro aan over."

Een snelle rekensom leert dat Paris Saint Germain ruim 11 miljoen shirts zou moeten verkopen om het volledige bedrag terug te verdienen. Ter vergelijking: vorig jaar was het best verkochte shirt van Lionel Messi. Die werd 2 miljoen keer verkocht.

Cavani en Verratti

Journalist Pieter Zwart, werkzaam voor Voetbal International gaat nog een stap verder. Hij las vele jaarverslagen en onderzoeksrapporten en kwam tot de conclusie dat de aankoop van een sterspeler niet betekent dat clubs veel meer shirts verkopen: "Wanneer Paris Saint-Germain Neymar koopt zullen er heel veel shirts van hem verkocht worden. Alleen zullen andere spelers hiervan de dupe zijn. Dus shirts met Cavani en Verratti zullen veel minder verkocht worden. Per saldo levert het dus weinig op." 

Conclusie

Kortom, de kans dat Paris Saint-Germain 222 miljoen terugverdient aan shirtverkoop is nihil, al zullen er ongetwijfeld vele shirts van Neymar over de toonbank gaan.