Er is een rel ontstaan tussen Groot-Brittannië en Italië over de effecten van prosecco op je gebit. Aanleiding is een waarschuwing van Britse tandartsen dat prosecco terugtrekkend tandvlees en gaatjes kan veroorzaken. Dat zou te maken hebben met de suiker en het koolzuur in de wijn. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor de 'prosecco smile'. De Britten zijn grootverbruikers en waren vorig jaar goed voor 40 miljoen liter prosecco. Ook staan de Britten er om bekend slechte gebitten te hebben. Maar heeft één en ander met elkaar te maken?

Henk Brand, universitair hoofddocent Orale Biochemie bij de ACTA in Amsterdam, legt uit of prosecco slechter voor je tanden is dan andere wijn.

Zuren

"In wijn zitten veel zuren. En je mond heeft in feite een neutraal klimaat. Als je een slok wijn neemt dan verander je dat neutrale klimaat in een zure omgeving en dat is niet goed voor je tanden. Die zure omgeving zorgt er in feite voor dat je tandglazuur oplost," zegt Brand. 

Hierdoor worden je tanden gevoeliger voor gaatjes, en blijkt dus dat de zuren in wijn zijn niet goed zijn voor je gebit. In prosecco zitten alleen niet meer zuren dan in andere wijn. 

Het effect van deze zuren is het grootst als de wijn lang in de mond gehouden wordt of heel vaak wordt gedronken. "In de wetenschappelijke literatuur worden alleen gevallen van een 'prosecco smile' beschreven bij mensen die heel veel wijn drinken of die dit als professional doen," aldus Brand. Bij gewoon gebruik is er geen enkel probleem. 

Suikerzoet

Volgens de Britten zouden de bubbels in prosecco vooral slecht zijn vomdat er heel veel suiker in zit, veel meer dan in andere dranken zoals champagne. Maar de suikers zijn volgens Brand ook niet het probleem.

"Suiker is niet goed voor je tanden. Het is bekend dat hierdoor cariës, of gaatjes, ontstaat", zegt Brand. Dan heb je het vooral over zoetigheid die aan je tanden blijft kleven en dat is bij wijn niet het geval, want die slik je door.

Koolzuur

Ook wijten de Britten de schadelijke effecten van prosecco aan het koolzuur, de bubbels in de wijn, maar ook hier ziet Brand geen grote problemen. "Koolzuur is wel een zuur, maar is heel gemakkelijk te neutraliseren in de mond", zegt hij. Het is niet de hoofdveroorzaker van het zure klimaat in de mond waardoor de tanden kunnen worden aangepast.

Conclusie

Als mensen dus problemen met hun gebit krijgen is dat volgens Brand niet te wijten aan de prosecco. Het antwoord moet eerder worden gezocht in de leefstijl en de mondhygiëne van de mensen. 

Fictie dus. Het is niet zo dat prosecco slechter voor je gebit is dan andere soorten wijn. De Italianen hebben dus gelijk. Een slecht gebit ligt niet aan prosecco en er bestaat niet zoiets als een 'prosecco smile'...