De mug uit je slaapkamer weren, degene die dat lukt verdient een lintje. Het zoemende, stekende beest is misschien wel volksvijand nummer één. Maar om toch je nachtrust veilig te stellen, het volgende advies: laat de mug zich in een keer goed volzuigen, dan ben je er vanaf.

Dat concluderen Edwin Evers en zijn sidekick Jelte op radio 538 samen met bioloog en muggenonderzoeker Arnold van Vliet van de Wageningen University. Om er zeker van te zijn vroegen wij het aan Bart Knols. Hij is insectendeskundige (medisch entomoloog) en steekt al zijn hele leven zijn tijd in onderzoek naar muggen.

Vrouwtjes

En ja, het is waar: “als je een mug de kans geeft om zich helemaal vol te zuigen, dan zal zij jou daarna niet nog een keer bijten.” “Zij", zegt Knols, want de mug die steekt is altijd een vrouwtje. “De vrouwen brengen de problemen in de wereld,” voegt de muggenexpert eraan toe.

Eitjes

Daarin schuilt overigens wel een groot nadeel aan deze strategie om je nachtrust te bewaken. Als de mug haar buikje rond heeft gezogen, gaat ze op een rustig plekje zitten om het bloed om te zetten in eitjes. “Uit één zo’n bloedmaaltijd kunnen soms wel honderd eieren voortkomen. Als die het allemaal overleven, dan wordt je probleem een tijdje later alleen maar groter.”

Lees ook: Acht tips tegen muggen

Knoflook

Dan maar je slaapkamer vol met citronellakaarsen zetten? Dat is zinloos, volgens Knols. Er is niets wat de mug afschrikt. Het heeft bijvoorbeeld ook geen zin om jezelf vol te stouwen met teentjes (of hele voeten) knoflook. “Geen knoflook, geen vitamine B-preparaten, geen app met ultrasoon geluid… van niets is bewezen dat het werkt.” Toch zijn er mensen die zweren bij bijvoorbeeld een bos lavendel op het nachtkastje, maar volgens Knols is er een hoop subjectiviteit bij dit onderwerp. “Als ze denken dat het werkt, dan waren er op dat moment gewoon toevallig minder muggen. Dan denk je dat het werkt, terwijl dat niet zo is."

Deet

Het enige wat wel echt werkt, is Deet. Handig als je een vakantie naar een warm land gepland hebt. Maar Deet is dan weer niet zo goed voor je huid. Ook niet zo goed voor je zonnebril, trouwens: “het is een plastic-oplosser, dus wel even je handen wassen als je na het Deet-smeren je bril op zet. Anders smelt ‘ie als sneeuw voor de zon.”