De transfer van voetballer Neymar naar de club Paris Saint-German doet veel stof opwaaien vanwege het grote bedrag dat voor de voetballer zou worden neergeteld door de nieuwe club. Ook Gert-Jan Segers (fractie voorzitter ChristenUnie) was verbaasd. Volgens Segers kunnen er heel wat kinderen gered worden van dat geld.

Martijn Rosdorff checkte in de rubriek Feit of Fictie of deze uitspraak klopte. 

Jaarsalaris

Segers ging uit van een transferbedrag van 500 miljoen. Als we de berekening van Segers volgen zou een modaal Nederlands jaarsalaris rondde 37.000 euro liggen. Dick ter Steegh van het CBS komt zelf op een iets hoger modaal jaarsalaris uit. Het CBS gebruikt de term modaal inkomen eigenlijk niet meer, maar gaat uit van het gemiddeld inkomen. Dit ligt rond de 42.000 euro. Vanuit hier hebben zij doorgerekend en “die 37.000 euro van Segers komt daar aardig in de buurt.”

Afrikaanse kinderen

Daarnaast kun je volgens Segers een Afrikaans kind voor 1000 euro redden. “En dat is nog een hele voorzichtige schatting”, aldus Segers in ons telefoon gesprek met hem.

Valerie Kierkels van hulporganisatie Save the Children Nederland rekende uit of je voor 1000 euro inderdaad een Afrikaans kind kunt redden. Zij maakt onderscheid in twee manieren van ‘redden’: levensreddende hulp, bijvoorbeeld in een hongersnood situatie, en lange termijn projecten, zoals bijvoorbeeld onderwijs. In Zuid-Soedan heeft Save the Children bijvoorbeeld een soort MBO-opleiding voor jongeren, waarmee ze later een baan kunnen krijgen. Deze kost 500 euro per kind. 500.000 kinderen redden met 500 miljoen is volgens Save the Children dus mogelijk. “En vaak zijn het er zelfs nog meer.”

Feit of Fictie?

Kortom, beide facetten van de tweet van Gert-Jan Segers zijn waar. Het bedrag voor de transfer van Neymar staat ongeveer gelijk aan 14.000 modale Nederlandse jaarsalarissen, of het redden 500.000 Afrikaanse kinderen.