In de nadagen van 2007 brengen verschillende nieuwsmedia het heugelijke nieuws dat het overschot aan zwijnen op de Veluwe ook een positief tintje heeft. Consumenten mogen na inmiddels drieduizend afgeschoten zwijnen 57000 kilo vlees verdelen. Lekker, zo'n stuk zwijn op de grill. Maar het bericht vermeldde niet dat er een evengroot (en wellicht groter) aantal kilo's vlees op een wel heel andere grill terecht kan komen.

We gaan weer even terug naar onze uitzending van 22 november, waar we berichtten over een toename van het aantal verkeersongelukken met zwijnen. Die toename, zo blijkt uit cijfers van boswachters, hangt direct samen met de toename van de wilde zwijnenstand op de Veluwe. Een paar avonden ervoor ben ik samen met een boswachter over de Veluwe gereden en heb ik de gevolgen van diverse aanrijdingen kunnen zien. Bij een van de aanrijdingen was een oudere dame betrokken die haar auto volledig in de kreukels afgesleept zag worden. Kort daarvoor had ze maar liefst twee zwijnen tegelijk aangereden. Bij een ander incident bleek er alleen nog een jong dood zwijn in de berm te liggen als stille getuige van een harde confrontatie met een autobumper.

's Nachts, na een lange avond filmen en interviewen, stap ik weer in mijn auto om over de provinciale weg van Elspeet naar de A28 richting huis te rijden. En daar kom ik als automobilist zelf in confrontatie met wat andere automoblisten en boswachters eerder de avond beschreven. Overal langs de weg lopen en wroeten zwijnen, een enkeling steekt haastig over zodra hij de koplampen van mijn auto opmerkt.

Er zijn inmiddels flink wat zwijnen afgeschoten, maar het overschot dieren en de problemen voor het verkeer bestaan volgens boswachters nog steeds. Terwijl automobilisten en bewoners op de Veluwe met het oprukkende zwijn worstelen, zijn de partijen die een oplossing kunnen bieden verwikkeld in rechtszaken en bezwaarprocedures. Bovendien wordt er volgens deskundigen op politiek niveau een discussie gevoerd die "niet in kennis uitblinkt".

Tijdens mijn reis naar huis denk ik nog even terug aan de ongelukken die ik eerder de avond heb gezien. Ik mag mij gelukkig prijzen dat er op de grill van mijn auto geen zwijn prijkt. Dat valt ook te voorkomen als je 's nachts op de Veluwe even wat gas terug neemt. Mocht u tijdens de feestdagen thuis op de grill een stukje zwijn hebben gegeten, voel dan vooral geen bezwaar. Zolang de partijen er de komende maanden niet uitkomen is er volgend jaar weer voldoende vlees voor de consument.