Op social media zien we weer de hashtag ‘bid voor manchester’, aangepaste profielfoto’s en andere steunbetuigingen voorbij komen die we de laatste jaren ook bij andere aanslagen hebben gezien.

Ook worden er oproepen gedaan van familieleden die hun kinderen kwijt waren.

Net als bij eerdere aanslagen is het lastig op dit soort momenten om feit van fictie te onderscheiden. Na dit soort vreselijke gebeurtenissen zijn er op sociale media vaak mensen actief zijn die grappen maken en anderen voor de gek houden. Zogeheten trollen.

Vannacht weer. Verschillende ouders plaatsten foto’s van hun kinderen op sociale media, zoals deze vader die zijn zoon zoekt. Die foto zat in een compilatie van vermiste kinderen die veel voorbij kwam in diverse nieuwsberichten. Maar wat blijkt, het is een foto van een Amerikaanse YouTuber die er niks mee te maken heeft.

Er circuleerden nog veel meer nep-slachtoffers. Dit zou een foto zijn van de aangeslagen zangeres Ariana Grande, vlak na de aanslag. Maar ook dat is niet waar, het is een foto van een filmset uit 2015.

Ariana Grande trad vorige week op in Nederland voor een uitverkocht Ziggo Dome. Zo komt het voor veel mensen misschien ook wel heel dichtbij. Zeker ook omdat morgen ongeveer honderdduizend mensen op het Museumplein in Amsterdam de Europa League finale tussen Ajax en Manchester United willen gaan kijken. Op twitter zijn er bezorgde ouders tegen die na deze aanslag toch zijn gaan twijfelen: