Carmilla Corporaal is niërpatient. Ze is altijd moe en kan niet meer werken. Na een mislukte operatie met een donornier zit ze een groot gedeelte van de week in het ziekenhuis om te dialiseren. Een nieuwe donornier is haar enige kans op een normaal leven. Maar de wachtlijst is lang.

Daarom besluit Carmilla een jaar geleden om haar verhaal te delen. Ze plaatst een oproep op Facebook en hoopt op die manier een geschikte donornier te vinden. Haar verhaal wordt maar liefst 53.000 keer gedeeld. 135 mensen melden zich aan om een nier te doneren.

Helaas haken ook veel mensen alweer snel af. Ze hebben er niet goed over nagedacht wat het voor hun eigen leven betekent, zijn te jong, de familie ziet het niet zitten of ze laten simpelweg niets meer van zich horen. Uiteindelijk  worden 14 potentiële donoren getest in het Amsterdamse VU Ziekenhuis.

Wanneer niemand geschikt blijkt als donor voor Carmilla is de teleurstelling groot. Des te groter is de verrassing als een paar maanden later blijkt dat er toch een geschikte donor is gevonden. Annet had de facebookpost van Carmilla wat later gelezen, maar blijkt de perfecte match te zijn. Via de website donorplein.nl waar donoren en patiënten met elkaar in contact kunnen komen komt ze uiteindelijk bij het VU ziekenhuis terecht waar ze door alle tests heen komt. Afgelopen vrijdag krijgt Carmilla te horen dat ook haar lichaam klaar is voor een operatie. De transplantatie gaat nog voor het einde van dit jaar plaatsvinden.

In Radio Eenvandaag een interview met Carmilla Corporaal over haar zoektocht naar een donornier via Facebook.

Wachtlijst nierpatiënten neemt af

De donorwachtlijst is nog steeds lang, maar dankzij levende donoren zoals Annet is het aantal nierpatiënten op de wachtlijst de afgelopen jaren enorm afgenomen. Er staan nu 568 patiënten op de wachtlijst voor een nier, ruim 300 minder dan vijf jaar geleden. 

De helft van de nierpatiënten vindt zelf een geschikte donor. Meestal is dit een familielid. Vorig jaar werden er ruim 500 transplantaties uitgevoerd met nieren van levende donoren. Die gaan dan ongeveer 15 jaar mee, dat is 5 jaar langer dan een nier die na de dood wordt afgestaan. Dit komt doordat het orgaan dan veel korter buiten het lichaam is geweest en daardoor in een betere conditie verkeert.

Ook het aantal altruïstische donaties neemt toe. Dit zijn mensen die anoniem en bij leven hun nier donderen. Afgelopen weekend nog maakte AMC-bestuurder Marcel Levi bekend dat hij zijn nier anoniem gedoneerd had.

Het AMC voelt meer voor altruïstische donaties en vindt Facebook-oproepen zoals die van Carmilla lastig. Het levert ze veel werk en weinig resultaat op. Veel mensen bedenken zich alsnog of vallen in een laat stadium toch nog af als geschikte donor. Een screening voor zoveel mensen kost erg veel tijd en geld. Toch heeft de Facebook-actie van Carmilla niet alleen haar, maar ook drie andere mensen een donororgaan opgeleverd. Mensen die anders misschien niet hadden besloten hun orgaan bij leven aan een ander te doneren.