De lange periode van droogte blijkt gevolgen te hebben voor onze aardappelproducten. Niet alleen patat wordt door de droogte duurder, maar wat blijkt nu: de chips wordt kleiner. Daarvoor waarschuwt het moederbedrijf van chipsabrikant Lay's, PepsiCo.

Door de extreme droogte oogsten boeren minder en kleinere aardappels. Deze maand zijn zij begonnen met de oogst en nu al is duidelijk dat de droogte er flink in heeft gehakt. Er wordnen niet alleen minder aardappels van het land gehaald, waardoor de patat dus duurder wordt, maar het formaat van de aardappels is kleiner. En dat betekent kleinere chips. 

Niet genoeg aardappels

PepsiCo Nederland zegt tegen RTL Z: "We werken met vaste telers in Nederland, die voornamelijk in Noord-Holland zitten." Die telers produceren niet genoeg aardappels. De fabrikant moet daardoor een deel van de aardappels op de vrije markt kopen, waar ze ook kleiner zijn dan normaal. Of de chips net als de friet ook duurder gaat worden, of dat er minder gewicht in een zak chips komt te zitten, kan de woordvoerder van PepsiCo nog niet zeggen. 

Voor nu betekent het in ieder geval kleinere stukjes chips en daar zijn sommige mensen erg treurig over.

Weervrouw Helga van Leur kan er intussen niet mee zitten.