In de Volkskrant afgelopen weekend schreef Arie Elshout dat 'vooral linkse radicalen vatbaar zijn voor de verleiding van geweld’. Dat zou komen doordat juist links het alleenrecht claimt op het morele gelijk. Omdat ze voor de goede zaak strijden, lijkt alles geoorloofd. Lammert de Bruin onderzocht of deze stelling gebaseerd is op feiten of dat het fictie is.

Vage stelling

Diverse experts benoemen vooral de vaagheid van de stelling. Een plek en een tijd worden bijvoorbeeld niet meegenomen in de stelling. Daarbij zegt terrorisme-deskundige Teun van Dongen dat élke extremist het alleenrecht claimt op het morele gelijk. 'De goede zaak' is in die zin niet uniek voor linkse extremisten, maar voor alle extremistische groeperingen. 

Het meeste geweld?

Teun van Dongen refereert aan Amerikaanse cijfers. Daar blijkt dat geweld veel vaker gepleegd wordt door rechtse dan door linkse extremisten. In Europa neemt dit geweld de laatste jaren toe. Volgens cijfers van Interpol is er meer geweld van linkse extremisten, wat voornamelijk voorkomt in Griekenland.

Geweld door de staat

Historicus Ton Zwaan werkte voor het NIOD en schreef mee aan het boek Politiek geweld. Hij zegt dat het vooral staten zijn die geweldplegen. "De staten die in de twintigste eeuw het meest geweld gebruikt hebben zijn voornamelijk rechtse regimes."

De conclusie: het ligt in de aard van het extremisme om in een absolute waarheid te geloven. Elke groepering die zo denkt kan tot geweld over gaan. Dat is niet speciaal voor links. De stelling is dus fictie.