Hoewel het op de weg dankzij de florerende economie steeds drukker wordt, staan automobilisten toch minder lang in de file. Dat blijkt uit het jaarlijkse file-rapport van Rijkswaterstaat. Volgens de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, staan we minder lang in de file dankzij extra asfalt.

Als voorbeeld noemt ze de extra rijbanen die zijn aangelegd bij de A1 tussen Muiderberg en Diemen. "Het rijdt hier vlot door, daar word je blij van. Mensen kunnen weer iets langer in hun bedje blijven liggen 's ochtends en ze zijn nog op tijd op hun werk."

Maar klopt het wel dat meer asfalt minder files tot gevolg heeft? We checken het in 'Feit of Fictie'.

Knelpunten opgelost door meer asfalt

“Ja”, zegt Arnoud Broekhuis, ANWB-manager Verkeersinformatie. "We verwachten dat de komende jaren ook andere knelpunten opgelost zullen worden door meer asfalt." Ook Arthur van Dijk van Transport en Logistiek Nederland ziet de filezwaarte afnemen door de investeringen in meer rijstroken.

Is extra asfalt dan ook de oplossing voor de toekomst om het filemonster te bestrijden? Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, denkt van niet. "Op lange termijn zou het veel meer helpen als wij kilometerheffing zouden invoeren. Daarmee kan je ongeveer de helft van reistijdverliezen door files doen wegnemen en dat is veel meer dan het effect van die duizend kilometer rijstroken die erbij komen." 

Transport en Logistiek Nederland ziet ook heil in de kilometerheffing. Dan niet alleen voor de vrachtwagens zoals nu het kabinetsplan is, maar voor alle weggebruikers.  

Feit of fictie?

Het is een feit dat meer asfalt, en dus meer oppervlak om te rijden, leidt tot minder files. Of andere oplossingen niet nóg beter werken, zoals de kilometerheffing, is alleen de vraag.