Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen over volautomatische wapens die soms als bouwpakket illegaal ons land binnenkomen. Wapenexperts waarschuwen al voor een toename van het aantal zware wapens in ons land.

Het OM gaat nu meedoen aan een al bestaand internationaal onderzoek naar de handel in wapens vanuit Slowakije. Een besluit dat werd genomen na de vondst van een arsenaal van twaalf automatische wapens in Nieuwegein. Slowakije, Frankrijk en Duitsland starten het onderzoek eerder, na de ontdekking dat één van de aanslagplegers van de aanslag op Charlie Hebdo een wapen uit Slowakije in bezit had. 

Het gaat om wapens die zijn afgedankt door het Slowaakse leger. Door afwijkende regelgeving konden die tot vorig jaar legaal worden verkocht. Inmiddels is dit verboden.

Dat er nu zoveel wapens in ons land zijn komt volgens wapenexperts doordat het kabinet-Balkenende IV in 2008 besloot niet langer prioriteit te geven aan de opsporing van vuurwapens. Nu zijn er zelfs in lagere criminele kringen automatische wapens beschikbaar, voorheen was dit enkel het geval bij criminelen met een hogere status. In de Amsterdamse Mocro-oorlog en in de drugshandel in Brabant worden volgens de experts steeds vaker zware wapens gebruikt. Vorig vonden er in totaal maar liefst 17 onderwereldmoorden plaats.

In EenVandaag een gesprek met wapenexpert Jas van Driel. Hij wijst op de toename van de stroom aan zware wapens. Ook spreken we met Paul James, die een onderzoek leidt naar hoe wapens zich vanuit de Balkan over de rest van Europa verspreiden.

De Amsterdamse politie en justitie riepen vorig jaar al op tot een hardere aanpak van de illegale handel in vuurwapens. Kijk hieronder een reportage terug: