Een hel, een gevecht op leven en dood en een wonder dat ze nog leven. Zo hebben politiemensen de strandrellen in Hoek van Holland ervaren, nu bijna een jaar geleden. Voor het eerst doen ze hun verhaal op tv. EenVandaag sprak exclusief met drie agenten van de politie Rotterdam-Rijnmond die de gewelddadige rellen van dichtbij meemaakten.

Dit weekend is het een jaar geleden dat Nederland werd geschokt door de meest gewelddadige confrontatie tussen relschoppers en politiemensen in decennia. ‘Hoek van Holland’ had een leuk gratis Dancefeest moeten worden, maar ontaardde in een ware veldslag waarbij gewonden vielen, gericht geschoten werd en een jonge festivalbezoeker omkwam. Vrijdag verschijnt een boek van de politie Rotterdam-Rijnmond met de persoonlijke verhalen van agenten die erbij waren.

EenVandaag sprak ook met een van de twee agenten die gericht schoten op Robby van der Leeden, de 19-jarige Rotterdammer die bij de rellen omkwam. De ouders van Robby willen dat de politieman alsnog vervolgd wordt door justitie voor het doden van hun zoon. Advocaat Max Moszkowicz jr. start een zogeheten Artikel-12 procedure om dat voor elkaar te krijgen. De agent vindt dat sprake was van noodweer. Hij vermoedde wel dat hij Robby had neergeschoten, maar Rijksrechercheonderzoek wees later uit dat een andere politieman de kogel afvuurde. Nieuw onderzoek moet volgens de nabestaanden uitwijzen hoe het nou precies is gegaan.

Annemiek, agent Bereden Brigade, voormalig agent Voetbaleenheid. Schiet de schietende agenten te hulp en doet met collega’s te paard een noodgreep: ze rijden in het aardedonker blind in op de menigte en blijken later levens te hebben gered door hooligans te verdrijven.

Agent Ron: “ ze wilden ons doodmaken, geen twijfel over, dat was me op dat moment meteen duidelijk. Die hele groep daar zaten geen onschuldige mensen tussen, die hele groep die wilde ons vermoorden.. ze kwamen langzaam dichterbij, dichterbij, tot het duidelijk werd, waarschuwingsschoten hebben geen zin meer.. het enige wat helpt is een gericht schot, en dat is apart, ik had uberhaupt nog nooit.. dat je gericht gaat schieten , dat wil je niet.. “

Esther, agent Directe Hulpverlening. Verleende spoedhulp aan de collega’s die op het strand in gevaar komen.

Een andere agent:

“Ik ben niet meer dezelfde als voor Hoek van Holland.. Litteken is groot woord, maar het heeft me wel gevormd.”

Agent Annemiek:

“Ik ben daar wel echt heel erg van geschrokken, zeker dat mensen je zo intens haten, ik snap dat het niet persoonlijk is, maar tegen m’n uniform, maar dan nog wij hebben die mensen niet iets aangedaan, wij doen alleen ons werk en als mensen ons dan echt dood willen maken, dat is een heel vreemd gevoel, rare gewaarwording.. “

Ron, agent Regionale Ondersteuningsgroep (ROG) een speciale eenheid die bij onrust en dreiging van geweld wordt ingezet. Hij lostte 10 waarschuwingsschoten die niets uithaalden. Hij schoot ook gericht op het dodelijke slachtoffer Robby van der Leeden.

Exclusief: Agenten spreken over strandrellen