Danny Hesp gaat als voorzitter van de voetbalvakbond VVCS spelers begeleiden die niet uit durven te komen voor hun homosexualiteit. Vandaag, tijdens Coming Out Day, maakt hij in EenVandaag bekend de eerste speciale vertrouwenspersoon te worden. 

Verschillende betrokken organisaties ondersteunen zijn benoeming. Hesp is zelf achttien jaar profvoetballer geweest, namens de VVCS is hij al langer een aanspreekpunt voor voetbalprofs. In EénVandaag vertelt hij dat er nog een lange weg te gaan is.

De grootste uitdaging ligt volgens hem niet bij de spelers zelf, maar bij de clubs en hun supporters: 'Voetballers zijn ruimdenkende mensen, ik heb nooit meegemaakt dat collega's er echt een probleem van maakten. Alleen spelers met een bepaalde geloofsovertuiging kunnen een obstakel zijn.'

Danny Hesp (43) zal presentaties en voorlichting geven bij clubs, maar vooral een luisterend oor zijn voor collega's die bang zijn voor de gevolgen van hun coming-out. Vertrouwelijkheid speelt daarbij een belangrijke rol. 'Voetballers liggen onder een vergrootglas. De eerste prof die uit de kast komt zal voorpaginanieuws zijn in Nederland. Ik begrijp dat je daar niet op zit te wachten.'

Toch denkt hij dat zijn collega's een rolmodel kunnen zijn, voor fans en vooral voor jeugdspelers.

In Engeland is er eerder dit jaar een speciale vertrouwenspersoon aangesteld, sindsdien hebben zich al minstens acht profvoetballers gemeld. Eén actieve speler schuwt daarbij ook de media-aandacht niet, de tegenwoordig in Amerika spelende Robbie Rogers. Ook hij vertelt in EénVandaag over zijn coming out.

De directeur van homobelangenorganisatie COC Koen van Dijk is blij met de aanstelling van zo'n speciale vertrouwensman. Hij voegt daar wel aan toe dat de KNVB meer werk moet maken van homo-emancipatie. Scheidsrechters zouden wedstrijden voortaan moeten stilleggen als er anti-homo spreekkoren zijn.

Behalve de COC zijn ook de John Blankenstein Foundation en de KNVB betrokken bij de aanstelling van Hesp. De vertrouwenspersoon maakt voor de voetbalbond deel uit een speciaal aktieplan om homosexualiteit geaccepteerd te krijgen in het voetbal.

Lees ook