Twee voormalige daklozen rijden in een twintig jaar oud busje 8000 kilometer naar de Noordkaap en terug. Het klinkt als het begin van een mop, maar toch is dit precies wat Wubbo van der Roest en Samuel van der Meij hebben gedaan voor een goed doel: geld ophalen voor daklozen.

De mannen reden 700 kilometer per dag en dat veertien dagen lang. Dit deden ze in een door henzelf opgepimpt busje. Volgens Van der Roest was het een krot toen ze het kochten: "We betaalden er nog geen 500 euro voor, daarna hebben wij hard gewerkt om het op te knappen." Een paar maanden later stond er een luxueus ingerichte mini camper met eigen keuken en slaapkamer. De reis verliep voorspoedig. De mannen stonden slechts eenmaal langs de kant van de weg met pech. "Het was een fantastische reis. Alleen jammer dat er veel laaghangende mist was. Op de top van de Noordkaap zagen we geen klap," vertelt Van der Roest.

Gereedschap

De twee kennen elkaar van hun tijd dat ze op straat leefden. Inmiddels hebben ze beiden weer een dak boven hun hoofd. ,,Wij willen graag iets doen voor de jongens die nog niet zover zijn,’’ vertellen ze. Met de reis hopen ze 15.000 euro op te hebben gehaald. Met dit geld willen ze gereedschappen kopen waarmee ze een oefenwerkplaats voor jonge daklozen in kunnen richten. Als geen ander weten ze namelijk hoe zwaar het leven op straat is. "Zonder hulp kom je daar niet meer weg. Een oefenwerkplaats met bijbehorende opleiding kan ze op weg helpen." Op deze website kunt u meer informatie vinden over dit project.