Morgen gaan we in de finale voor het eerst de optredens zien van de landen die elk jaar sowieso in de finale staan. Dat zijn Frankrijk, Spanje, Groot-Britannië, Duitsland en Italië. Deze landen betalen elk jaar heel veel geld (miljoenen) aan Eurovisie voor TV en radioverbindingen. Zij hebben daarom het recht om automatisch in de finale te staan. 

En natuurlijk staat gastland Zweden ook automatisch in de finale. De geschiedenis leert dat de Big Five meestal niet zo hoog eindigen de laatste jaren. Met Duitsland als uitzondering, die in 2010 het songfestival won.

Toch behoren dit jaar Frankrijk en Italië tot de favorieten bij de bookmakers. Amir van Frankrijk staat vierde bij de bookmakers met 'J’ai Cherché'. Een liedje half in het Frans, half in het Engels.

Zweden staat op nummer vijf. Over dat laatste liedje is veel te doen omdat mensen het wel erg veel vinden lijken op Matt Simons' ‘Catch & Release’. Kijk en vergelijk:

Wie gaat het songfestival winnen?

Nu bekend is welke 26 landen in de finale staan kunnen we kijken wie er kans maakt op een overwinning. Er zijn verschillende bookmakers waar je kunt wedden op wie de finale gaat winnen. En er zijn sites die de lijstjes van al die bookmakers bij elkaar vegen en dan kijken welke landen het populairst zijn.

Nederland is na gisteravond twee plaatsen weggezakt op die lijstjes. We staan nu negende en tiende. En België komt gevaarlijk dicht bij ons in de buurt, dus je kunt je afvragen hoe slim het is om morgen op onze zuiderburen te gaan stemmen, want de geschiedenis leert dat wij dat vaak wel doen, maar dat we andersom minder punten terugkrijgen.

Australië en Oekraïne behoren nog steeds tot de favorieten. Maar Sergey Lazarev van Rusland met ‘You’re My Only One’ is nog steeds de onbetwiste favoriet om te winnen. Het liedje is catchy en helemaal songfestival, inclusief modulatie en violen.

Maar vooral de act op het podium met het scherm zal hem misschien wel aan een overwinning helpen, net zoals dat vorig jaar gebeurde met Zweden.

Sergey zelf blijft er echter nuchter onder toen ik hem vroeg wat hij gaat doen als hij gaat winnen morgen. Hij zegt dat het niet alleen om de act gaat maar om alles bij elkaar: het liedje, de performance maar ook of het allemaal goed gaat op het podium. Tijdens de repetities viel hij een keer van de videowall (waar hij op klimt) af… Dus hopen dat het morgen, net als afgelopen dinsdag, goed gaat.