Op de campus van de Universiteit Twente vindt van 6 tot en met 10 juni het Europees Kampioenschap Robotvoetbal plaats. Leuk voor studenten van de universiteit, maar heeft de maatschappij er ook wat aan?

Voetballen met robots is vooral leuk en leerzaam voor de studenten van de technische universiteit. Voor hen is het een serieuze afstudeeropdracht. Maar ook het bedrijfsleven lijkt er garen bij te spinnen. Want snufjes die voor scharen, stifjes en splijtende passes zijn bedacht, worden inmiddels toegepast in de industrie...

Wetenschappelijk

Aan de opdracht zit ook een wetenschappelijke kant; de studenten moeten de robots laten samenwerken via draadloze communicatie. Deze hebben ook een totaalplaatje nodig om het wedstrijdbeeld te kunnen zien. Er hangt daarom een camera boven de voetballende robots die aan hen de benodigde informatie doorgeeft.

Strategisch en slim

Bij het robotvoetbal maken uiteraard de robots zelf de doelpunten, zonder tussenkomst van mensen, maar ook snelle passes en schijnbewegingen. Alleen wanneer het spel even stil ligt mag de robot op het rechte pad geholpen worden. Niet de bouw van de robot geeft de doorslag, want ze zijn allemaal vierkant, maar strategisch inzicht gekoppeld aan slim programmeren.

Nederland - Tsjechië

Tien teams uit negen landen zullen tegen elkaar spelen. De teams komen uit Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Duitsland, Slowakije, Tsjechië, Nederland, Engeland en de VS. TweeVandaag was bij de wedstrijd tussen de Nederlandse en Tsjechische robots.