Grote aanslagen in het Westen zoals die in Parijs waren tot nu toe vooral het handelsmerk van Al Qaida. Nu is er voor het eerst een goed georganiseerde aanval in West-Europa -opgeeist door Islamitische Staat (IS). 

Een duidelijke verandering van strategie. Volgens sommige deskundigen is het juist een teken van zwakte, omdat IS de aandacht zo zou willen afleiden van hun afbrokkelende Kalifaat.

Maar de enige journalist die een bezoek bracht aan het Kalifaat van IS, de Duitser Jürgen Todenhöfer, is het daar niet mee eens. Europeanen moeten rekening houden met nog zwaardere aanslagen na Parijs, is zijn boodschap. “IS heeft dat altijd aangekondigd, ook in gesprekken met mij, dat ze dit zouden gaan doen. En het is alleen maar een begin. Eerst willen ze het Midden-Oosten veroveren, en daarna een grote aanval doen op het Westen. Deze aanval in Parijs is dus nog maar een voorproefje van wat er kan gebeuren als IS niet gestopt wordt.”

Na zeven maanden onderhandelen over zijn veiligheid kreeg Jürgen Todenhöfer in december 2014 toestemming van terreurbeweging IS om tien dagen door IS-gebied te reizen. De 74-jarige publicist en oud-politicus bezocht samen met zijn zoon de steden Raqqa in Syrië en Mosul in Irak. "Ik beschouw IS als de grootste bedreiging voor de wereldvrede." 

In EenVandaag beelden van de reis die Todenhöfer maakte en fragmenten van zijn gesprekken met strijders van IS. Daarnaast een uitgebreid gesprek met de journalist over de aanslagen in Parijs en het antwoord van Frankrijk: luchtaanvallen op Raqqa. "Bommen doden steeds weer burgers en voor elk kind dat wordt gedood staan er weer tien terroristen op. Het is gewoon een absurde strategie."

update
clock 19-11-2015 13:48

Brein achter aanslagen Parijs omgekomen bij antiterreuracties

Abdelhamid Abaaoud, de man die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs, is gedood bij de antiterreuractie woensdag in Saint-Denis. Dat heeft de Franse openbaar aanklager donderdag gezegd.