De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen vanmiddag in Brussel bij elkaar om zich te beraden over nieuwe sancties tegen Rusland. Dat omdat dat land steun biedt aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne, degenen die ervan worden verdacht de MH17 van Malaysia Airlines te hebben neergehaald. 

Rusland probeert de opvatting te ontkrachten dat rebellen in Oost-Oekraïne het vliegtuig hebben neergeschoten. Het ministerie van Defensie meldde dat er geen enkele raket is 'gedetecteerd' in de buurt van de vliegroute van het toestel. Het ministerie vroeg de Amerikanen om satellietbeelden te delen 'als zij die hebben'. 

De Britse premier David Cameron liep maandag alvast vooruit op het overleg. Hij vindt dat alle EU-landen moeten besluiten geen militaire uitrusting aan Rusland te leveren. In de studio van EenVandaag is Louise van Schaik te gast. Zij is een EU- en buitenlandexpert van Instituut Clingendael.

Hij doelde daarbij vooral op Frankrijk waar Rusland twee schepen van het type Mistral heeft besteld. De order heeft een omvang van 1,2 miljard euro. Frankrijk toont tot nu toe niet de neiging de deal af te blazen, maar volgens Cameron zou het ondenkbaar zijn dat de Britten in de huidige omstandigheden oorlogsschepen aan Rusland zouden leveren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei zondag dat de Verenigde Staten de plaats in het oosten van Oekraïne hebben opgespoord waarvandaan de raket naar het vliegtuig is gelanceerd. Het raketsysteem dat de separatisten hebben gebruikt, kwam volgens Kerry uit Rusland.