Dat grapte D66-leider Pechtold toen hij gisteravond tafelde in een Indisch restaurant met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Maar, etentjes die voorkomen dat formaties klappen? Dat bleek precies 15 jaar geleden ook al te werken tijdens de formatie van CDA, VVD en LPF.

Als het op formeren aankomt blijken échte doorbraken vaak 'bourgondisch' tot stand te komen, dus met hulp van een hapje en een drankje. Dat ondervond in ieder geval Mat Herben, destijds onderhandelaar en politiek leider van de LPF.

Tosti-akkoord

'Het gaat om vertrouwen', weet Herben. 'De sfeer tussen Balkenende en Zalm was ijzig'. Daarbij sprak informateur Piet Hein Donner in derde persoon enkelvoud de heren aan: 'De heer Zalm wil, de heer Balkenende...' Toch kwam de sfeer er uiteindelijk goed in. Zo goed zelfs dat de onderhandelaars op 19 juni 2002 een afspraak maakten over de ziektepremies. En zonder een hapje en een drankje  was dit wellicht niet gelukt. Bier voor Balkenende, Whisky voor Zalm en een kruidenwijntje voor Donner. Mat Herben weet het nog goed. Zelf koos hij een lekkere Riesling. Verder stonden op tafel bitterballen, broodjes en tosti’s! Het zogeheten 'tosti-akkoord’was een feit.