PVV-leider Geert Wilders spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. Hij vindt dat de stemming in de Tweede Kamer over het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) uitgesteld moet worden tot na de verkiezingen van 12 september.

Het nieuwe noodfonds, bedoeld om Europese landen die in de problemen komen te helpen, kost Nederland veertig miljard euro. Een demissionair kabinet mag niet dergelijke controversiële besluiten nemen, aldus Wilders. Een meerderheid van alle kiezers (59%) is het met Wilders eens: ze vinden dat er pas een besluit moet komen over het noodfonds na nieuwe verkiezingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel.

 

Staatsrechtdeskundigen verwachten niet dat Wilders met dit kort geding kans op slagen heeft. Het besluit om voor de verkiezingen met het ESM in te stemmen is een politiek besluit en hier moet een rechter zich niet in mengen, zo zeggen de deskundigen.

En hoe controversieel is het ESM voor Nederland? Leveren wij ons geld uit aan dit fonds, en verliezen we er dan elke controle over? In EenVandaag onder meer econoom Willem Vermeend. Ook een uitgebreide reactie van PVV-leider Wilders.

Wat houdt het ESM eigenlijk precies in? Kijk hier voor vijf vragen en antwoorden.

Wilders: Kort geding as dinsdag